Help! Ik Heb Bindingsangst!

Bindingsangst. Het wordt te pas en te onpas als excuus gebruikt door zowel man als vrouw. De meneer van Spuit Me Vol! was de eerste die het tegen me zei. Of nou ja, zei, hij liet gewoon niets meer van zich horen zonder enige vorm van uitleg maar stuurde me drie maanden later wel een Snapchat van zijn geile kop met als tekst Ik mis je lichaam. Wel eerlijk. Diezelfde vent vroeg vorig jaar aan me of ik nog een keer van bil wilde gaan maar daar heb ik vriendelijk voor bedankt. Hij had een vriendin en hij is nu trotse vader van een (absurd lelijke, maar echt, ik lieg niet) tweeling. Sorry dat ik baby’s lelijk noem maar ik zweer het je..

7576bb534a9f42b290a71b02b1f54f3d

Zo’n verhaal.

Ik wist nooit echt wat bindingsangst was. Ik dacht dat het gewoon een slap excuus was, dat werd gebruikt door foute mannen die stiekem getrouwd waren.

 

Bindingsangst

Bindingsangst is een begrip uit de psychologie. Het duidt het gevoel of gedrag aan dat iemands vrijheid verdwijnt zodra een relatie wordt aangegaan. Iemand met bindingsangst heeft daardoor meestal problemen met intimiteit.

Kenmerken van bindingsangst zijn:

  • Personen hebben over het algemeen korte relaties
  • Personen twijfelen of hun partner wel de ware is
  • Personen geven hun geliefde het gevoel dat hij of zij te veel aandacht vraagt
  • Personen brengen veel meer tijd door met hun vrienden dan met hun geliefde

Mensen met bindingsangst zijn huiverig voor samenwonen, huwelijk en relaties.

De oorzaken van bindingsangst kunnen liggen in de jeugd, trauma’s opgelopen tijdens het leven, opvoeding of genetisch bepaald zijn.

Bron

 

En toen kwam ik erachter dat ik het zelf ook had. Na mijn labiele ex van honderd jaar geleden heb ik nooit meer een lange en duurzame relatie gehad. Ik heb überhaupt nooit een duurzame relatie gehad. Het hoogtepunt was vijf maanden. Toen begon de jongeman over dat hij over een jaar of drie wel drie of vier kinderen wilde, het liefst twee jongens en twee meisjes. Hij had het er over hoe hij zou zijn als vader. Wij hadden het over later, waar we zouden gaan wonen. Hij had het al over een planning. Ik zat net in een burn-out en ben met flinke pijn in mijn hart weg gerend. Ik weet namelijk niet of ik nog wel wil samenwonen. Ik weet niet of ik samen met iemand in een andere stad wil wonen. Ik weet niet of ik wil trouwen en ik weet eerlijk gezegd ook niet of ik wel kinderen wil. En wanneer een man het aan me vraagt slaat de paniek toe. Rennen, en snel een beetje. Ieder excuus dat er bestaat gebruik ik. Ook al is iemand zo goed als perfect, zoek en gij zult vinden. Er is altijd wel iets geheel onschuldigs en onbelangrijks aan de hand.

Dit is natuurlijk niet gezond. Dat besefte ik me ook een paar weken geleden, toen ik De Man Met De Camper aan de kant schoof. We hadden maar drie dates gehad maar ik vond het eng, dus ik vluchtte. De afgelopen jaren heb ik niet “toevallig” met foute mannen gedatet. Onbewust ga je op zoek naar een man waarvan je bij voorbaat al weet dat hij niet blijft. Een man wiens liefde je nooit gaat krijgen. Een getrouwde man, een foute collega of een gladde barman, de keuze is reuze. Je hoeft jezelf niet emotioneel open te stellen en volledig te geven, dus mocht hij weer vertrekken, is het verlies ook niet te groot. Terwijl ik altijd heb geroepen geen man nodig te hebben en ik dus al helemaal niet bang ben er één te verliezen, merk ik toch dat ik de emotionele leegte waarvan ik dacht dat ik die niet had, in mijn leven wil opvullen. Als vrouw ga je daarom actief op zoek naar schoenen, kleding en tassen. Dit helpt voor een uur en geen minuut langer. Bindingsangst komt voort uit verlatingsangst. Ik wilde er niet aan geloven. Verlatingsangst? Ik heb echt geen verlatingsangst! Maar toen dacht ik terug aan vroeger, want het komt ergens vandaan. Vroeger toen ik een jaar of vier, vijf was, is mijn vader weg gelopen. Mijn vader en moeder gingen uit elkaar omdat de dirty bastard een jong chickie met grote jopen had leren kennen. Mijn ouders hadden een gesprek in de keuken, ik zat aan tafel te tekenen. Mijn vader liep achter mij langs, gaf me een aai over mijn bol en weg was hij. Geen uitleg, niks. Volgende: Eerste vriendje, stuurt een sms’je dat het uit is. Tweede vriendje, grijpt me bij mijn strot en duwt me op de grond. Daarna kwamen er twee getrouwde mannen waaronder de Italiaan, na een halfjaar was hij van de aardbodem verdwenen. Spuit me vol man heeft nooit meer iets gezegd. Opgepompte marinier met eikelpiercing liet het afweten..

GEK JOH HEE!

Gek, dat ik geen relaties aan kan gaan. Gek, dat ik bang ben. Gek, dat ik wegren van alles wat op een man lijkt. Zullen we gewoon even wat liever voor elkaar zijn en een ander geen vage complexen aanpraten? Daar gaat niemand dood aan. En mannen die wel naar ons willen luisteren, die het geduld kunnen opbrengen en zelfs willen wachten tot wij zover zijn.. Wij danken jullie. Wij danken jullie allemaal.

 

XO  -Spastische vrouwen die hard kunnen rennen, een grote muil hebben maar een piepklein hartje

 

Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s