Even Met Modder Gooien – Een Brief Aan Mijn Stiefmoeder

Mijn therapeut vertelde me een halfjaar geleden dat ik mijn woede niet op jou moest botvieren maar op mijn vader. Aangezien ik er nog steeds heilig van overtuigd ben dat hij door jou zo is geworden, laat ik mijn woede lekker bij jou. Jij vindt dit waarschijnlijk kinderachtig en negatief, ik vind dit lekker ventileren en van je hart geen moordkuil maken.

Vroeger vond ik je best wel leuk. Je kwam binnen lopen met hoge hakken, lang haar en veel make-up op. Je was een echte mevrouw en ik keek toch een beetje tegen je op als vijf jarig meisje. Je had een beautycase van hier tot ginder en vaak zat ik bij je aan tafel om te kijken hoe jij je opmaakte. Nu, drieëntwintig jaar later, vind ik je niet meer leuk. Er zijn eigenlijk geen woorden voor wat ik van jou vind.

Ik weet dat je bang en diep van binnen erg onzeker bent. Dat is niet erg, dat ben ik ook. Ik weet ook dat je je graag verschuilt achter je uiterlijk. Nogmaals, dat is niet erg, dat doe ik ook. Het verschil is alleen dat jij nu aan het aftakelen bent en er weinig “uiterlijk” meer over blijft. Het verschil is ook dat ik uiteindelijk altijd eerlijk ben, ook al is de waarheid smerig en hard.

Allerliefste stiefmoeder, ik herinner me jullie ruzies goed. In de auto, in huis, op straat. Jij werd altijd lichtelijk agressief en gooide met deuren. Waarom jullie ruzie hadden zal me altijd een raadsel blijven. Ik weet nog wel dat ik bij jullie sliep en mijn lievelingsknuffel was vergeten. Jullie kregen ruzie omdat jullie het er niet over eens waren of we wel of niet langs mijn moeder gingen om het ding op te halen. Je hurkte voor me, knoopte mijn jasje dicht en zei “Door jou hebben papa en ik nu ruzie”. Ook mocht ik niet over mijn moeder praten, dat vond je niet leuk. Mijn moeder was een ijskoningin volgens jou, maar de werkelijkheid is dat zij de meest warme en liefdevolle vrouw is die ik ken.

In sommige huishoudens wordt jouw gedrag narcisme genoemd, maar wellicht moet ik mij niet zo aanstellen. Wellicht moet ik ook een keer mijn waarheid op papier zetten zodat iedereen kan lezen wat voor secreet je bent. Oh en geloof me, it aint gonna be pretty. 

Lieve P, je bent niet zo mooi. En niet dat je zegt, er kan wat van je gemaakt worden, nee. Meer op een de-tering-wat-is-dat en dat-is-toch-geen-porem manier. Je wenkbrauwen lijken op twee met markeerstift getekende komma’s. Je kledingsmaak is nog erger dan die van alle moeders in Hotter than my daughter bij elkaar en de manier waarop je je make-up aanbrengt kan Judeska nog een puntje aan zuigen. Je onderkinnen omhelzen je pafferige gezicht zoals ik nog nooit eerder heb gezien en je pikzwarte vette slierterige haar danst niet eens als je loopt omdat het verzwaard wordt door de allergoedkoopste stinkmousse van de Action.

Veel mensen die lelijk zijn van buiten hebben ter compensatie een prachtig karakter. Ik wou dat ik hetzelfde over jou kon zeggen maar helaas is dat niet mogelijk. In onze laatste gesprekken zei ik dat je een narcistisch wijf was en jouw reactie was mij blokkeren nadat je me doorverwees naar een psycholoog. Waar ik net vandaan kwam. Maar dat geeft niet. Zoals je zelf al zij: Het hoofdstuk is afgesloten. Maar om een hoofdstuk af te sluiten moet je wel eerst een boek met inhoud hebben gelezen en aan dat laatste kwamen we op z’n zachts gezegd nogal te kort aan.

Lieve P, ik hoop dat de ring om je maag te verkleinen op een mooie dag uit elkaar klapt van ellende. Ik hoop dat karma je verorbert zoals jij dat met friet en frikandellen doet. Ik hoop dat de pest pokke tering je hard mag treffen en ik hoop dat je onderkinnen je niemand de adem benemen behalve jou zelf. De mazzel.

XOXO

Een gedachte over “Even Met Modder Gooien – Een Brief Aan Mijn Stiefmoeder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s